FROM THE BLOG

Johtaminen: Työn tulevaisuus on jo täällä. Olisko jo aika ottaa pää pois pensaasta?

Jotenkin minua ihmetyttää.

Tapaan todella paljon ihmisiä, ja meille siunautuu antoisia keskusteluita työstä, johtamisesta, henkilöstöjohtamisesta, viestinnästä ja organisaatioiden toiminnasta. Kaikki sen tietävät, että työnteko on jo muuttunut. Ellet tiedä, niin saattaa olla viisasta liittyä jonkinsorttiseen kassaan.

Silti, jostain kumman syystä, organisaatioiden kehittämisessä puljataan ihan perusasioiden parissa, aivan liian suuressa osassa organisaatioita. “No, kun perusasiatkaan eivät ole kunnossa”, sanotaan. Emme siksi voi alkaa keskittyä prosessien uusimiseen, teknologian käyttämiseen johtamisessa ja henkilöstöjohtamisessa, people analytiikan hyödyntämiseen, HR palveluiden muotoilemiseen.

Keskitytään  1990-luvun tekemistä hienosäätäen kilpailukyvyn parantamiseen (kustannukset, tehokkuus) sen sijaan että keskityttäisiin luomaan kilpailuetua 2020-luvulle, ja siitä eteenpäin. Osaamisen, palveluiden, markkinoinnin, digitalisaation, teknologian, organisaation rakenteiden, johtoryhmien toiminnan ja työn muotojen uusimiset. Ja niin edespäin. “Kyllä me näistä puhutaan ja tiedetään”. Mitä actioneita on siihen suuntaan? Milloin alettaisi aikuisten oikeasti tehdä, panostaa näihin ja edistää näitä?

Tässä on minun vastaukseni. Jos sanot, että “perusasiatkaan eivät ole kunnossa”, vastaan “OLETTE HEMMETISTI JÄLJESSÄ. NYT PÄÄ POIS PENSAASTA JA TODETKAA TOSIASIAT.”. Samalla tavalla kuin jollain julkisen puolen terveysasemilla oltiin jäljessä. Puolen vuoden jonotusaika. Eivät ne jonot samaa vanhaa systeemiä viilaamalla siitä lyhene. Vaatii lisäinvestointeja ja ylimääräistä tekemistä jotta jonot saadaan purettua, ja uudenlaista toimintamallia ja palvelumuotoja, joilla estetään uusien turhien jonojen syntyminen. Joskus tämä vaatii ulkopuolella marinoidun henkilön muuttamaan pölyttyneet ajattelumallit.

Jos jatkamme jälkijättöisesti “perusasioiden kuntoon laittamista” juostaan pyörän vieressä siihen saakka, kunnes

A) joku muu laittaa ne perusasiat kuntoon paremmilla eväillä, ekstrainvestoinneilla ja selkeällä mandaatilla toimia. Ehkä saavutatte kehityksessä edelläkävijöitä.

B) ei enää tarvitse laittaa perusasioita kuntoon, teidät ostetaan, tai alatte keskittyä tekemiseen jossa on kaksi kirjainta (vinkki: alkaa Y:llä ja päättyy T:hen).

Tekeminen vaatii aikaa, rahaa, näkemystä ja mandaattia.

Perusasioiden kuntoon laittaminen (kilpailukykyä ylläpitävien) sekä kilpailuetua tuovien asioiden kehittäminen samanaikaisesti vaatii tuplasti, ellei moninkertaisesti aikaa, rahaa, uudenlaista näkemystä ja mandaattia.

“Helppoa se on konsultille sanoa”, eikö? No niin on. Keskitymme asiakastyössä, ja upeassa osaajia täynnä olevassa yritys- ja tech verkostossamme pääasiassa tuohon kilpailuetua  tuovaan tekemiseen ja olemassa olevien prosessien modernisoimiseen, digitalisoimiseen ja muotoilemiseen sellaisiksi ettei “syntyisi uusia jonoja” tai typerää, arvoa tuottamatonta, sisäistä tekemistä, jota kaikki inhoavat. Aika antoisaa duunia, sanoisin. Vaikeaa, monimutkaista, ja palkitsevaa.

Aletaan jo tehdä, tulevaisuuden työ on jo täällä.

Hyvää perjantaita!

Riina

P.S. Esimerkki perusasioiden uudelleenmuotoilemisesta: Poista matkalaskujen hyväksyntärumba esimiehiltä, ja siirrä hyväksyntä hallinnolliselle henkilölle joka laittaa ne maksatukseen. Ei, älä keksi tekosyitä miksei onnistuisi. Onnistuu. Kyllä, esimiehille sitten raportti kuluista jotta voivat seurata niitä.  Ai mitä? No, jos joku huijaa, niin kai siihen on oikein hyvät keinot puuttua, varsinkin henkilöstöosastolla pitäisi osata huijaamiseen puuttuminen. Ai tuottaa liikaa työtä hallinnolle? Oletko ajatellut mitä työtä se tuottaa tuonne organisaatioon ja paljonko sen työn hinnaksi voidaan laskea? Ja eikö se hallinnollinen osaava henkilö joka tapauksessa törkkää ne kulut maksuun ja kuitenkin tarkastaa tarkemmin ne kuitit kuin mitä esimies on tsekannut. Ai ei tiedä, voiko hyväksyä vai? No, ellei hallinnollinen henkilö tiedä onko joku kulu hyväksyttävä, niin mitäs itse tekisit siinä tilanteessa? Onko hankalaa keksiä? Ai systeemi ei toimi? Tuolla tehdään tekoälyyn perustuvaa lääketiedettä, jossa ohjelmisto paremmalla todennäköisyydellä diagnosoi syövän oikein kuin lääkäri. Uskon, että saamme hankittua matkalaskuohjelman joka palvelee leanattua prosessia. Ei ole tekosyitä. Aletaan tehdä. Asiakkaani teki tämän viime vuonna. Kaikki, johdosta alkaen, olivat päivitelleet tätä prosessin kankeutta. Keksittiin sitten kuitenkin ratkaisut, kun vaan sanoin, että nyt tämä prosessi muutetaan, piste. Esimiehet ja asiantuntijat kiittelivät työnsä helpottamista arvoa tuottamattoman tekemisen poistamisesta.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *